www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σαλάτες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλες τις σαλάτες
Σαλάτες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ντομάτα με κρίταμα και σκόρδο


Υλικά

  • 1 ντομάτα
  • 50 γρ. Κρίταμα
  • Ελαιόλαδο
  • Σκόρδο
  • Αλάτι



Ετοιμασία

Κόβουμε την ντομάτα στα 4, προσθέτουμε τα κρίταμα, το σκόρδο, αλάτι και τέλος το λάδι.

Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε τα κρίταμα μόνο με σκόρδο.

Το κρίταμο είναι χορταρικό που φυτρώνει πάνω στα βράχια κοντά στην θάλασσα και για τον λόγο αυτό είναι ιδανικός μεζές για τσίπουρο και ούζο. Χαρακτηριστικό το άρωμα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά...

Τη συνταγή συνιστά: ο ΜΑΝΩΛΗΣ

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Κριταμα!
    Από: Ασπα  30 / 5 / 2005
    Τα κρίταμα Μανώλη, ωμά τα βάζουμε ή τα΄χουμε από πριν τουρσώσει? 
    Γιατί εγω νόμισα πως μόνο τουρσωμένα τρώγονται!
    Κι αν θέτε, σας δίνω και τη συνταγή του Ρουσουνέλου 
    για "τούρσωμα"...

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κριταμα!
      Από: Juanita La Quejica  30 / 5 / 2005
      Να μας δώσεις τη συνταγή Άσπα, αλλά να μας πεις κιόλας που 
      μπορούμε να τα βρούμε τα κρίταμα και ποιά εποχή του χρόνου.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Κριταμα!
        Από: Κώστας Π.  30 / 5 / 2005
        Πριν από ένα μήνα που πήγαμε να μαζέψουμε ήλιο σε μια παραλία 
        της Καβάλας μάζεψα και δυο σακούλες κρίταμα. Στα βραχάκια, 
        δίπλα στο κύμα όπως λέει κι ο Μανώλης.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κριταμα!
      Από: Κώστας Π.  30 / 5 / 2005
      Εμείς στη ντοματοσαλάτα, όταν έχουμε φρέσκα, τα βάζουμε ωμά. 
      Μάλιστα άμα τύχει να τα μαζεύω εγώ, τότε τρώω τα μισά επί 
      τόπου: Αγναντεύων τα πέλαγα. 
      Κρατάω λίγα για σαλάτα και τα υπόλοιπα τα ...τουρσώνω. Όταν δεν 
      έχουμε φρέσκα, τρώμε τα τουρσωμένα σκέτα (θα τα δοκιμάσουμε 
      όμως και στη σαλάτα). Το Κατά Ρουσουνέλον Τούρσωμα ομολογώ ότι 
      ακόμη δεν αξιώθηκα να το δοκιμάσω. Το ‘χω όμως στο πρόγραμμα. 
      
      «Πρόγραμμα»; Είπα «πρόγραμμα»; ...Φτου, ξέχασα να πάρω τα 
      επιπλέον κουφέτα...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Κριταμα!
        Από: Juanita La Quejica  30 / 5 / 2005
        Μήπως τα κρίταμα έχουν σχέση με τα αρμυρίκια; Τέτοια εποχή, στα 
        ταβερνάκια του Λαυρίου βρίσκει κανείς χόρτα της θάλασσας, που 
        τα σερβίρουν βραστά με λεμόνι. Να είναι τα ίδια;
        
        ΚΟΥΦΕΤΑ;
        
        Ο Αβάπτιστος;
        
        Με Το Καλό, Να Σας Ζήσει!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Κριταμα!
          Από: Κώστας Π.  31 / 5 / 2005
          Χμ... πραγματικά δεν ξέρω. Τα αρμυρίκια τα έχω ξανακούσει, δεν 
          έχω δοκιμάσει όμως ποτέ κι έτσι δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με τα 
          κρίταμα. Όπως και νά `χει όμως, δεν έτυχε να συναντήσω ποτέ και 
          κρίταμα να σερβίρονται βραστά με λεμόνι. Αλλά πάλι... γιατί όχι;
          
          Τα κουφέτα, ναι ετοιμάζονται για τον αβάπτιστο. Μετρημένες 
          είναι πια οι μέρες του.
          Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές. 

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Κριταμα!
          Από: Σοφία Ν.  29 / 8 / 2005
          Όχι, τα αρμυρίκια (ή αρμυρά) δεν έχουν καμία σχέση με τα κρίταμα - τα πρώτα είναι χόρτα (μάλιστα καλλιεργούνται κιόλας, σε μποστάνια π.χ. στον Μαραθώνα θα τα βρείτε φρεσκότατα, αλλά και στις κατά τόπους λαϊκές πωλούνται το καλοκαίρι φθηνότατα) και τα δεύτερα είναι αυτό που περιγράφουν οι φίλοι παρακάτω, ένα θαμνώδες φυτό με χοντρά φύλλα που φυτρώνει ανάμεσα στα βράχια κοντά στο κύμα. Δεν τα έχω δοκιμάσει φρέσκα, όμως μάλλον διότι δεν τα έχω μαζέψει ποτέ την άνοιξη (λογικά τότε θα είναι τρυφερα). Μαζεύω όμως κάθε καλοκαίρι στην Εύβοια και τα κάνω κατευθείαν τουρσί, με μια συνταγή Χιώτικη. Την ανεβάζω στο site για όλους λοιπόν. Τι να πω για τα τσιτσίραβλα, τι θεϊκό παρασκέυασμα, μόνο στον Βόλο θα μπορούσαν να ταιριάξουν τόσο καλά αυτή τη γεύση με το τσιπουράκι τους...Καλά δεν ντρέπεστε να μας βασανίζετε τώρα που τελειώνουν και οι διακοπές του κόσμου;!!:-)
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κριταμα!
      Από: ΄Εφη-Βόλος  5 / 6 / 2005
      τα κρίταμα είναι μικρά φυτά με χρώμα πράσινο προς γκρι που 
      βρίσκονται στους βράχους πάνω από το θάλασσα και τους χτυπά 
      συνήθως το κύμα.΄Εχουν μιά δική τους χαρακτηριστική γεύση που 
      θυμίζει ιώδιο και αλμύρα.Υπάρχουν συχνά στις βραχώδεις ακτές 
      προς το Αιγαίο.Είναι σπουδαίος μεζές για τσίπουρο.(σαλάτα τουρσί)
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τσιτσίραυλα;;
    Από: Τέτη  6 / 6 / 2005
    Εσύ Εφη πρέπει να ξέρεις και τα τσιτσιραυλα που είναι κάτι 
    παρόμοιο και πεντανόστιμο επίσης.Τα συνηθήζουν για σαλάτα στα 
    μέρη του Βόλου.Γεμάτα ιώδιο και αλμύρα.Μεζές τόσο 
    καλοκαιρινός...

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τσιτσίραυλα
      Από: ΄Εφη-Βόλος  6 / 6 / 2005
      Η τσιτσιραβλιά ή πιστάκια ή τερέβινθος (Pistasia 
      Terebinthus),είναι η άγρια φιστικιά που φυτρώνει στο Πήλιο.Τα 
      τσιτσίραβλα είναι νεότατοι μικροί βλαστοί μήκους μέχρι 4 εκ.που 
      μαζεύονται τον Απρίλη.Είναι η σαλάτα που συνοδεύει τους μεζέδες 
      το Πάσχα, αλλά και το Βολιώτικο τσίπουρο.
      Στο Πήλιο συνηθίζουν και ζεματισμένους βλαστούς από φτέρες 
      ομελέτα.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κριταμα-τσιτσιραβλα
    Από: ΜΑΝΩΛΗΣ  6 / 6 / 2005
    ΑΣΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΤΣΙΡΑΒΛΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΕΦΗ... ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΑΜΑ.... ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΛΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΑΛΑΤΑ Η ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΜΑΣ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΒΡΑΣΙΜΟ ΙΣΑ ΙΣΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΒΡΑΣΙΜΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΥΡΕΣ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: poy tha ti vreite
    Από: giorgos  23 / 6 / 2005
    ΠΕΡΣΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ.ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ. ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΦΑΓΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΠΑ ΝΕΡΟ.ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΑΜΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΦΑΓΑ ΚΑΙ ΑΝ ΞΑΝΑΠΑΩ ΘΑ ΦΑΩ ΠΑΛΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.