Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Κριταμα!
Από: Ασπα 30 / 5 / 2005
Τα κρίταμα Μανώλη, ωμά τα βάζουμε ή τα΄χουμε από πριν τουρσώσει?
Γιατί εγω νόμισα πως μόνο τουρσωμένα τρώγονται!
Κι αν θέτε, σας δίνω και τη συνταγή του Ρουσουνέλου
για "τούρσωμα"...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: Juanita La Quejica 30 / 5 / 2005
Να μας δώσεις τη συνταγή Άσπα, αλλά να μας πεις κιόλας που
μπορούμε να τα βρούμε τα κρίταμα και ποιά εποχή του χρόνου.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: Κώστας Π. 30 / 5 / 2005
Εμείς στη ντοματοσαλάτα, όταν έχουμε φρέσκα, τα βάζουμε ωμά.
Μάλιστα άμα τύχει να τα μαζεύω εγώ, τότε τρώω τα μισά επί
τόπου: Αγναντεύων τα πέλαγα.
Κρατάω λίγα για σαλάτα και τα υπόλοιπα τα ...τουρσώνω. Όταν δεν
έχουμε φρέσκα, τρώμε τα τουρσωμένα σκέτα (θα τα δοκιμάσουμε
όμως και στη σαλάτα). Το Κατά Ρουσουνέλον Τούρσωμα ομολογώ ότι
ακόμη δεν αξιώθηκα να το δοκιμάσω. Το ‘χω όμως στο πρόγραμμα.
«Πρόγραμμα»; Είπα «πρόγραμμα»; ...Φτου, ξέχασα να πάρω τα
επιπλέον κουφέτα...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: Juanita La Quejica 30 / 5 / 2005
Μήπως τα κρίταμα έχουν σχέση με τα αρμυρίκια; Τέτοια εποχή, στα
ταβερνάκια του Λαυρίου βρίσκει κανείς χόρτα της θάλασσας, που
τα σερβίρουν βραστά με λεμόνι. Να είναι τα ίδια;
ΚΟΥΦΕΤΑ;
Ο Αβάπτιστος;
Με Το Καλό, Να Σας Ζήσει!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: Κώστας Π. 31 / 5 / 2005
Χμ... πραγματικά δεν ξέρω. Τα αρμυρίκια τα έχω ξανακούσει, δεν
έχω δοκιμάσει όμως ποτέ κι έτσι δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με τα
κρίταμα. Όπως και νά `χει όμως, δεν έτυχε να συναντήσω ποτέ και
κρίταμα να σερβίρονται βραστά με λεμόνι. Αλλά πάλι... γιατί όχι;
Τα κουφέτα, ναι ετοιμάζονται για τον αβάπτιστο. Μετρημένες
είναι πια οι μέρες του.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: Σοφία Ν. 29 / 8 / 2005
Όχι, τα αρμυρίκια (ή αρμυρά) δεν έχουν καμία σχέση με τα
κρίταμα - τα πρώτα είναι χόρτα (μάλιστα καλλιεργούνται κιόλας,
σε μποστάνια π.χ. στον Μαραθώνα θα τα βρείτε φρεσκότατα, αλλά
και στις κατά τόπους λαϊκές πωλούνται το καλοκαίρι φθηνότατα)
και τα δεύτερα είναι αυτό που περιγράφουν οι φίλοι παρακάτω, ένα
θαμνώδες φυτό με χοντρά φύλλα που φυτρώνει ανάμεσα στα βράχια
κοντά στο κύμα.
Δεν τα έχω δοκιμάσει φρέσκα, όμως μάλλον διότι δεν τα έχω
μαζέψει ποτέ την άνοιξη (λογικά τότε θα είναι τρυφερα). Μαζεύω
όμως κάθε καλοκαίρι στην Εύβοια και τα κάνω κατευθείαν τουρσί,
με μια συνταγή Χιώτικη. Την ανεβάζω στο site για όλους λοιπόν.
Τι να πω για τα τσιτσίραβλα, τι θεϊκό παρασκέυασμα, μόνο στον
Βόλο θα μπορούσαν να ταιριάξουν τόσο καλά αυτή τη γεύση με το
τσιπουράκι τους...Καλά δεν ντρέπεστε να μας βασανίζετε τώρα που
τελειώνουν και οι διακοπές του κόσμου;!!:-)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Κριταμα!
Από: ΄Εφη-Βόλος 5 / 6 / 2005
τα κρίταμα είναι μικρά φυτά με χρώμα πράσινο προς γκρι που
βρίσκονται στους βράχους πάνω από το θάλασσα και τους χτυπά
συνήθως το κύμα.΄Εχουν μιά δική τους χαρακτηριστική γεύση που
θυμίζει ιώδιο και αλμύρα.Υπάρχουν συχνά στις βραχώδεις ακτές
προς το Αιγαίο.Είναι σπουδαίος μεζές για τσίπουρο.(σαλάτα τουρσί)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Τσιτσίραυλα;;
Από: Τέτη 6 / 6 / 2005
Εσύ Εφη πρέπει να ξέρεις και τα τσιτσιραυλα που είναι κάτι
παρόμοιο και πεντανόστιμο επίσης.Τα συνηθήζουν για σαλάτα στα
μέρη του Βόλου.Γεμάτα ιώδιο και αλμύρα.Μεζές τόσο
καλοκαιρινός...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Τσιτσίραυλα
Από: ΄Εφη-Βόλος 6 / 6 / 2005
Η τσιτσιραβλιά ή πιστάκια ή τερέβινθος (Pistasia
Terebinthus),είναι η άγρια φιστικιά που φυτρώνει στο Πήλιο.Τα
τσιτσίραβλα είναι νεότατοι μικροί βλαστοί μήκους μέχρι 4 εκ.που
μαζεύονται τον Απρίλη.Είναι η σαλάτα που συνοδεύει τους μεζέδες
το Πάσχα, αλλά και το Βολιώτικο τσίπουρο.
Στο Πήλιο συνηθίζουν και ζεματισμένους βλαστούς από φτέρες
ομελέτα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: κριταμα-τσιτσιραβλα
Από: ΜΑΝΩΛΗΣ 6 / 6 / 2005
ΑΣΠΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΤΣΙΡΑΒΛΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΕΦΗ...
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΑΜΑ....
ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΛΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΑΛΑΤΑ Η ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ ΠΙΝΟΝΤΑΣ
ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΜΑΣ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΒΡΑΣΙΜΟ
ΙΣΑ ΙΣΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΒΡΑΣΙΜΟ
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΥΡΕΣ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: poy tha ti vreite
Από: giorgos 23 / 6 / 2005
ΠΕΡΣΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ.ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΦΑΓΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΠΑ ΝΕΡΟ.ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΤΡΟΜΕΡΗ
ΠΑΡΑΛΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΑΜΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗ
ΝΤΟΜΑΤΑ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΦΑΓΑ ΚΑΙ ΑΝ ΞΑΝΑΠΑΩ ΘΑ ΦΑΩ ΠΑΛΙ ΣΙΓΟΥΡΑ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|