www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πουρές πατάτας


Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κούπα γάλα
  • 5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο (περίπου)
  • Αλάτι
  • Ασπρο πιπέρι



Ετοιμασία

  1. Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν (να τρυπιούνται με το πιρούνι). Οταν βράσουν τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ πριν κρυώσουν.
  2. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε μία κατσαρολίτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα στις πατάτες ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  3. Ρίχνουμε αλάτι και άσπρο πιπέρι και σερβίρουμε ενώ ο πουρές είναι ζεστός. Συνοδεύει θαυμάσια ψητά κρέατα, πουλερικά, λουκάνικα.
  4. Αν θέλετε τον πουρέ πιο πηκτό ή πιο αραιό αυξήστε ή ελαττώστε την ποσότητα του γάλακτος.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Πουρές πατάτας
    Από: nervosa_anorexia  8 / 2 / 2005
    Αν μάλιστα προσθέσουμε και λίγο μοσχοκάρυδο στον πουρέ μας, αποκτά μια ξεχωριστή γεύση!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: πουρές
    Από: νιαμ-νιαμ  10 / 2 / 2005
    1 κουτάκι παχύρευστη κρέμα γάλακτος,
    2-3 κουταλιές μουστάρδα απαλή
    100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο και σωταρισμένο και στραγγισμένο
    
    
    
    προσθέσατε όποιο συνδυασμό θέλετε ή και τα τρία υλικά μαζί
    υπέροχα όλα

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: πουρές
      Από: Juanita La Quejica  17 / 2 / 2005
      Η Γερμανίδα γειτόνισσα της πεθεράς μου βάζει στον πουρέ 
      σωταρισμένο μπέϊκον και κρέμα γάλακτος, αντί για γάλα και 
      βούτυρο. Προσθέτει και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
      
      Στο τέλος, αφού τον στρώσει στο μπωλ σερβιρίσματος, πασπαλίζει 
      την επιφάνεια με φρυγανιά και τριμμένο τυρί -συνήθως παρμεζάνα- 
      και περιχύνει με ζεστό βούτυρο αμέσως πριν σερβίρει.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
    Από: ΣΕΒΗ  15 / 4 / 2005
    Τι σας έκανε ο πουρές και τον "βασανίζετε" με κρέμες γάλακτος, 
    μπέικον κλπ, το κλασσικό είναι και υγειηνό, συγχωρέστε με για 
    το σχόλιο!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
      Από: Juanita La Quejica  15 / 4 / 2005
      Ναι, αλλά το ανθυγιεινό έχει την ερεθιστική γεύση της αμαρτίας!
      
      (Και δε θυμίζει και νοσοκομειακό φαγητό, για όσους είχαμε την 
      ατυχία να δοκιμάσουμε...) 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πουρές & σάλτσα σόγιας
    Από: nervosa_anorexia  21 / 4 / 2005
    Η συνταγή εξετελέσθη χθες (επέζησε πάντως:Ppp), προσθέτοντας 1 
    κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας στο ζεστό γαλατάκι (ήταν να 
    μη μου μάθετε τη σόγια σως κορίτσια...τώρα ποιος με σταματάει!).
    
    Αποτέλεσμα? Το κατσαρολάκι της μικρής μου επέστρεψε απ`τον 
    παιδικό σταθμό κυριολεκτικά πεντακάθαρο! Το κατασπάραξε το 
    πουρεδάκι! [έχω εμπιστοσύνη στο γευστικό αισθητήριο των 
    παιδιών.. μπορεί να είναι ιδιότροπο, αλλά σχεδόν πάντα 
    αλάνθαστο:)]

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πουρές
      Από: Κατερίνα  9 / 2 / 2006
      "Εκτέλεσα" κι εγώ τη συνταγή με την προσθήκη της σόγια σως, μόνο που έβαλα μια κουταλιά της σούπας και βγήκε όνειροοοοο... Υπέροχη ιδέα Juanita...
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πουρές
    Από: Νατάσα  9 / 2 / 2006
       Περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα, παιδιά! θα ήθελα όμως να σας 
    πω ένα κολπάκι που εφαρμόζω όταν φτιάχνω πουρέ και γλιτώνω 
    κάμποσα σκεύη για πλύσιμο. Βάζω τις πατάτες όπως είναι καυτές 
    καυτές στο μπωλ και αρχίζω να τις δουλεύω με το μιξεράκι 
    χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και προοδευτικά σε πιο 
    δυνατή. Σιγά σιγά προσθέτω το γάλα το βούτυρο κ.τ.λ. και ο 
    πουρές ετοιμάζεται στο σκεύος που θα φυλαχτεί ή θα σερβιριστεί, 
    χωρίς να βγάζω στη μέση τη μηχανή που πολτοποιεί (δεν έχω καν 
    δηλαδή).
       Σημασία όμως έχει να χρησιμοποιήσουμε τις σωστές πατάτες 
    γιατί δεν είναι όλες κατάλληλες για πουρέ. Ένας τρόπος να 
    καταλάβουμε αν αυτές που έχουμε είναι κατάλληλες, είναι να 
    κόψουμε μια στη μέση και να τρίψουμε λίγο τα δυο κομμάτια 
    μεταξύ τους, από την κομμένη φυσικά πλευρά. Αν ανάμεσά τους 
    σχηματιστεί κάτι σαν σαπουναδίτσα, τότε οι πατατούλες είναι 
    αρκετά αμυλώδεις και άρα ο πουρές θα γίνει ωραίος και αφράτος.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Sorryyyyyy
    Από: Κατερίνα  9 / 2 / 2006
    Καταπληκτική η ιδέα με τη σόγια σως, μόνο που από απροσεξία την απέδωσα στη Juanita και οχι στη nervosa_anorexia... Διορθώνω λοιπόν με ένα μεγάλο soooorrrryyyyy!!! :-)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Sorryyyyyy
      Από: nervosa_anorexia  10 / 2 / 2006
      Mια καλημέρα κι από μένα Κατερινάκι, με το ομορφότερο όνομα του 
      κόσμου! Βλέπεις, και η μικρή που "κατασπαράζει" τον εν λόγω 
      πουρέ, Κατερινιώ είναι;)

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Sorryyyyyy
        Από: Κατερίνα  10 / 2 / 2006
        Καλημέρα κι από μενα... Να σου ζήσει!!!! Και να εύχεσαι το μόνο μας κοινό να είναι το όνομα και τα γούστα στο φαγητό... Α, και ο μεταβολισμός... Γιατί η από εδώ Κατερινιώ την ταλαιπώρησε πολύ τη μανούλα της ως ζωηρό παιδί που ησυχία δεν είχε... χε χε Πάντως ήταν πραγματικά πεντανόστιμος ο πουρές και τον κάνω συνέχεια έκτοτε (χωρίς ποτέ να παραλείπω τη σόγια του) :-)
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
    Από: ΒΙΚΤΩΡΙΑ  13 / 3 / 2006
    Καλημέρα, καλή εβδομάδα!
    Μεγάλη εφεύρεση ο πουρές! Όπως θέλεις τον κάνεις!
    Εγώ με τη σειρά μου, το διαφορετικό που κάνω είναι να προσθέσω
    στο τέλος ή μέσα στο ζεστό γάλα (που πάντα είναι εβαπορέ
    αραιωμένο - ΠΟΤΕ φρέσκο)λίγο ζαφορά (κρόκο, σαφράν)! παίρνει ένα
    θαυμάσιο χρώμα και άρωμα. Δεν έχει αυτό το "νοσοκομειακό" που
    πολύ σωστά χαρακτηρίζει η Juanita.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
      Από: Νατάσα  14 / 3 / 2006
      Γιατί δεν βάζεις ΠΟΤΕ φρέσκο γάλα;

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
        Από: ΒΙΚΤΩΡΙΑ  14 / 3 / 2006
        Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαίνεται άνοστος και πιό νερένιος (όχι ακριβώς νερουλός, άσχετα με την ποσότητα του γάλακτος). Θεωρώ ότι είναι πιό γεμάτη η γεύση του με εβαπορέ! Μία φορά που χρησιμοποίησα φρέσκο, έμεινε! Ενώ συνήθως φεύγει ο μισός πριν σερβιρισθεί. Μπορεί να πηγαίνει καλύτερα στις δικές μας οικογενειακές γεύσεις.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
          Από: Νατάσα  16 / 3 / 2006
            Σίγουρα είναι πιο "γεμάτη" η γεύση του εβαπορέ. Εμείς τον 
          τρώμε και με φρέσκο, αλλά έτσι που το είπες μου δόθηκε η 
          εντύπωση ότι  χαλάει, κόβει, κάτι δεν πάει καλά τελοσπάντων με 
          το φρέσκο. 

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΠΟΥΡΕΣ
            Από: nervosa_anorexia  18 / 3 / 2006
            Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα με τη Βικτωρία. Η γεύση του πουρέ είναι 
            εντελώς διαφορετική και πιο "γεμάτη", με τη χρήση εβαπορέ. 
            
            Τελικά, στις μέρες μας, το -κατ`ευφημισμόν- φρέσκο γάλα έχει 
            καταντήσει σχεδόν απλό, λευκό νεράκι, χωρίς μεστή γεύση...
            
            Ακόμα και ο στιγμιαίος καφές με γάλα είναι παρασάγγας ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 
            με γάλα εβαπορέ...

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Σ.Ο.Σ. Σόγια σος!
    Από: Δημήτρης  26 / 3 / 2006
    Η παρέμβασή μου δεν έχει να κάνει παρά μόνο με τους φόβους μου 
    αναφορικά με τη χρήση σάλτσας σόγιας σε μια τροφή που ενώ δεν 
    της είναι απαραίτητο συστατικό υλικό, το προσφέρουμε σε παιδιά. 
    Αναφέρομαι στη σάλτσα σόγιας, δες και σχόλιό μου της 21/3/06 το 
    οποίο ακροθίγει το θέμα στον τόπο:
    
    http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=3386&coms=yes#comen
    
    Έγώ θα το έψαχνα λίγο παραπάνω. Αν μη τι άλλο θα δοκίμαζα άλλη 
    νοστιμιά!
    Είναι κι αυτό το λεγόμενο "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου" 
    το οποίο πολλά οφείλει και στη σόγια σος.
    ΣΟΣ λοιπόν!
    
    Υ.Γ. Και μη νομιστεί ότι τα δικά μου παιδιά δεν τρώνε κινέζικο 
    ή δεν τα ποτίζω σόγια σος... απλά δεν θα τους τα έβαζα και στο 
    ταπεράκι του σχολείου. Για να το ρούμε λίγο τουλάχιστον στην 
    συχνότητά του.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Και λίγο τυράκι...
    Από: Άννα  24 / 4 / 2006
    Πολύ ωραίες όλες οι ιδέες! Στη δική μου εκδοχή, χρησιμοποιώ εβαπορέ γαλατάκι, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο (άντε καμιά κουταλιά μαργαρίνη για τη μυρωδιά) και στο τέλος προσθέτω λίγη τριμμένη φετούλα και ανακατεύω... Γίνεται νοστιμότατος!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χίλιες και μια παραλλαγές του πουρέ [και `γω τις τρώω όλες]
    Από: Denisious  23 / 5 / 2006
    Γενικά ο πουρές είναι πολύ δύσκολο να "χαλάσει" , τουλάχιστον 
    κατ` εμέ που είμαι πατατού ολκής! Βάζω συνήθως υλικά που πάνε 
    με το φαγητό που θα συνοδέψει ο πουρές...
    Μόλις έφτιαξα λίγο με :
    2 Πατάτες βρασμένες στον ατμό [τις προτιμώ έτσι γιατί κρατάνε 
    όλη την νοστιμιά τους]
    Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Μια μεγάλη κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
    Μια μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη 
    Αλάτι και πιπέρι [εγώ τις πατάτες τις θέλω λύσσα στο αλάτι]
    1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
    Δεν θέλω να χρησιμοποιώ μπλέντερ για τον πουρέ γιατί μετά δεν 
    μου αρέσει η υφή του, προτιμώ να τις τρίβω στον ψιλό τρίφτη και 
    μετά να τις ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά. 
    
    Τις καταευχαριστηθήκαμε :)
    
    Ντενίς  

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: peri poure
    Από: nina  31 / 5 / 2006
    peri poure to thema mas...egw exw aplopoihsei (mallon?!!!??) kata polu thn diadikasia tou poure...brazw tis patatoules mazi me 2-3 karota...(sumfwnw de apoluta oti o poures gia na einai kalos thelei patata plousia se amulo)..krataw ligo apo to neraki pou ebrasan giati thewrw oti einai plousio se amulo..kai apla tis douleuw me to pirounaki sthn katsarola..alataki piperaki kai mosxokarudo aparaithta...ligo fresko galataki kai to neraki einai ta ygra pou xrhsimopoiw...eniote kai ligo giaourtaki mazi me ligh kalh moustarda...aaaa kai 1-2 koutalies bitam(an kai einai kai bitam me giaourti akoma kalutera..mou aresei to arwma)..kai an exw kai ligo trimmeno gouda einai dekton...kai etoimos o poures.. ps..telika mallon h aplopoihmenh mou morfh einai den einai kai toso aplh...apla mia katsarola plenw meta:P:P:P:P :)):D
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.