Καθαρίζουμε το λάχανο, το κόβουμε σε κομμάτια, το πλένουμε και το αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίσει.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις ντομάτες και αφού βράσει η σάλτσα για λίγο ρίχνουμε τρία ποτήρια ζεστό νερό, το ρύζι και το λάχανο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει (αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο νερό).
Θέμα: Χωρίς θέμα Από: Ανωνύμου 3 / 2 / 2004
H ποσοτητα του ρυζιου ειναι υπερβολικη. Ενα φλιτζανι ρυζι ειναι
οτι πρεπει. Επισης η ποσοτητα αυτη του ρυζιου ταιριαζει και με
την προτινομενη ποσοτητα του νερου.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Λαχανόρυζο Από: Όλυ 4 / 2 / 2004
Αχ? μου θυμήσατε με αυτό το φαγητό, την αγαπημένη μου γιαγιάκα
που μου έφτιαχνε το φαγητό αυτό όταν ήμουν μικρή,δεν ηθελα να το
φάω και όταν το δοκίμασα ξετρελάθηκα και το ζητούσα
συνέχεια,όπως και μικρά γλυκά χόρτα που μου τα
έφτιαχνε ``γιαχνί``με φασόλια μαυρομάτικα,μέλωνε η σάλτσα και
ήταν ονειρεμένο φαγητό.Να προσθέσω ότι το λαχανόρυζο το λένε και
μαπόρυζο δηλ. λάχανο=μάπα..Φιλάκια.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Καρότο Από: marymary 5 / 2 / 2004
Στο λαχανόρυζο βάζω πάντα και ένα καρότο τριμμένο γιατί δίνει
μια ελαφριά γλυκάδα στο φαγητό.
Όσον αφορά το ρύζι, σε ένα κιλό λάχανο βάζω μία χουφτίτσα.
Θέμα: Πρώτη φορά!! Από: κουνέλι 27 / 4 / 2004
Δεν το είχα ξαναφάει αυτό το φαγητό.. αλλά με την
σκέψη "εε...αφού σ`αρέσει το σπανακόρυζο γιατί να μην σ`αρέσει
και το λαχανόρυζο..!" `Ετσι που λέτε.. Το έφτιαξα και έμεινα
πάααααααρα πολύ απογοητευμένη.. YUK!!!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Δοκίμασε αν θες μια άλλη εκδοχή που έκανε η μητέρα μου πριν
πολλά χρόνια...
Σώταρε χωρίς λάδι 200 γρ. μπέϊκον κομμένο σε κομμάτια και μετά
πρόσθεσε και 3 κρεμμύδια σε φέτες. Πρόσθεσε λάδι και άσε τα να
μαραθούν. Σβύσε τα με λευκό κρασί και πρόσθεσε χονδροκομμένο
μισό λάχανο και νερό. Εγώ το ομολογώ, βάζω και κύβο. Πρόσθεσε
Worcestershire Sauce και χυμό 2 λεμονιών. Προς το τέλος βάλε
ένα φλυτζάνι του καφέ ρύζι, λαχανόρυζο θα φας και όχι
ρυζολάχανο όπως λέει και ο μπαμπάς μου! Αν θες, πρόσθεσε και
ψιλοκομμένο άνιθο, εγώ δε το βάζω γιατί αλλάζει το ύφος.
Καλημερούδια!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Η μαμά της κουμπάρας μου (γιαγιά πια) δεν έτρωγε ποτέ
λαχανόρυζο γιατί το είχε συνδέσει με τις λαχανίδες της Κατοχής.
Όταν είχαν πένθος πριν λίγα χρόνια και τους μαγείρεψα εγώ το
λαχανόρυζο(δεν είχαν ψάρια και αφού δεν ήθελαν κρέας το μόνο
πράγμα που είχα πρόχειρο ήταν τα υλικά για το λαχανόρυζο) και
το δοκίμασε, ενθουσιάστηκε και από τότε το φτιάχνει και εκείνη.
Θέμα: άλλη εκδοχή Από: τατιάνα 24 / 4 / 2007
Εγώ προτείνω την βελτίωση της συνταγής με προσθήκη μπόλικού
μάραθου και λίιιιγο λεμονάκι γίνεται άπιαστο.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: εκδοχή II Από: Τόνια 26 / 4 / 2007
δοκιμάστε το προσθέτοντας λίγη κανέλλα σκόνη στο μαγείρεμα και
λίγο λεμονάκι κατά το σερβίρισμα !
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]