Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Ελληνικό Χούμους
Από: Κωστής 11 / 4 / 2003
Δεν ήξερα πως το χούμους είναι και ελληνικό πιάτο. Οσες φορές
μου το σέρβιραν και ρώτησα, μου είπαν περί αραβικής-
μεσανατολικής καταγωγής του. Ερώτηση: υπάρχει ελληνικό όνομα;
(Αν ήμασταν στο τραπέζι, προφέροντας την ερώτηση, τα μάτια μου
θα έκαναν έναν κύκλο για να σταματήσουν γεμάτα προσμονή στον
Ανδρέα..)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ελληνικό Χούμους
Από: Ανδρέας 11 / 4 / 2003
Χούμους είναι μια λέξη που συναντάται σε όλη την ανατολική
Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική. Δεν ξέρω την καταγωγή της ούτε
την ετοιμολογία της. Από το εύρος εξάπλωσής της όμως, μπορούμε
να εικάσουμε ότι πρόκειται για αραβική επινόηση που πέρασε και
σε μας μέσα από αυτή την ανελέητη συναλλαγή των πολιτισμών.
Χούμους στην πρωταρχική του μορφή σημαίνει έναν απλό πουρέ από
ρεβίθια, αλλά στο διάβα έχει δεχτεί πληθώρα προσθαφαιρέσεων,
κυρίως μυρωδικών που έχουν δώσει κατά τόπους εκπληκτικά
εδέσματα, στον Λίβανο π.χ. βάζουν κύμινο και καυτερή πιπεριά.
Φανταστείτε πόσες εκδοχές θα συναντήσετε μέχρι το Μαρόκο ή τη
Μαυριτανία. Δεν ξέρω από που έλκει την καταγωγή η συγκεκριμένη
εκδοχή που μας χάρισε η Εύα.
Έχω συναντήσει και μία συνταγή που αναφέρεται ως χούμους, με
προέλευση το Ισραήλ, η οποία όμως είχε ως βασικό συστατικό τη
μελιτζάνα, με σκόρδο, ταμπάσκο και αράπικα φυστίκια κοπανισμένα.
Δεν ξέρω αν είναι σωστή η ονομασία ή πρόκειται για λάθος του
συγγραφέα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ελληνικό Χούμους
Από: Αντώνης 12 / 4 / 2003
Συγχωρήστε μου λοιπόν την ασχετοσύνη. Αλλάζω την προέλευση και
το καταχωρώ στην Αραβική κουζίνα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|