www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Λαγάνα


Υλικά

  • Υλικά για 2 λαγάνες:
  • 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 8 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 2 1/4 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Σουσάμι



Προετοιμασία

Ναι

Ετοιμασία

  1. Σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 της κούπας αλεύρι και το χλιαρό νερό.
  2. Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να πιάσει κα να σχηματισθούν στην επιφάνεια φούσκες.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 7 κούπες αλεύρι και το αλάτι, σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς-νερού.
  4. Ανακατεύομε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε την ζύμη μας.
  5. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10-17 λεπτά προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειασθεί μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει.
  6. Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη, την βάζουμε στο μπολ με λίγο λάδι από πάνω την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
  7. Οταν η ζύμη φουσκώσει την βγάζουμε από το μπολ και την δουλεύουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 6-7 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά (να μην κολλάει) και ζεστή.
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες ίσου μεγέθους και σχηματίζουμε με την κάθε μια ένα μικρό καρβέλι μήκους 15 περίπου εκατοστών.
  9. Λαδώνουμε δυο ταψάκια και με τον ξύλινο πλάστη σχηματίζουμε δυο καρβέλια σε σχήμα οβάλ με διαστάσεις 15Χ40 εκατοστά.
  10. Βάζουμε τα καρβέλια πάνω στα ταψάκια, τα αλείφουμε με λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  11. Καλύπτουμε το κάθε καρβέλι μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 45-50 λεπτά).
  12. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (ενώ θα φουσκώνει η ζύμη).
  13. Φουρνίζουμε την κάθε λαγάνα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  14. Βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο και τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω σε συρμάτινες σχάρες μέχρι να κρυώσουν.
Η συνταγή είναι της Νταϊάνας Κοχυλά. Το ξέρω ότι είναι άκαιρη, αλλά την έψαχνα όταν την χρειαζόμουν και δεν την έβρισκα. Γι΄αυτό τη στέλνω τώρα για την επόμενη Καθαρά Δευτέρα.

Τη συνταγή συνιστά: η Αλέκα Νικολαϊδου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: περί λαγάνας
    Από: Κάλλη   18 / 2 / 2004
    Οπότε ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψωμί λίγο περισσότερο γλυκό 
    από το κανονικό, έτσι δεν είναι; Η ερώτησή μου είναι σχετική με 
    το σχήμα. Πώς θα ξέρω ότι θα μείνει πλακέ και δε θα φουσκώσει 
    στη μέση; 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Natalia   19 / 2 / 2004
    Mην ξεχάσουμε βέβαια να πατήσουμε με τα δάκτυλά μας την ζύμη σε 
    διάφορα σημεία για να κάνουμε και τα γνωστές λακουβίτσες της 
    λαγάνας. Αυτό γίνεται ακριβώς πριν τις βάλουμε στον φούρνο.
    
    Νομίζω όμως Αλέκα ότι ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος μου 
    φαίνονται πάρα πολύ για τις λαγάνες, συγκρίνοντάς τα με την 
    θερμοκρασία και τον χρόνο που χρειάζεται να ψηθεί ένα καρβέλι 
    ψωμιού.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Αλέκα Νικολαϊδου  19 / 2 / 2004
      Η αλήθεια είναι ότι δεν την έχω δοκιμάσει. Έψαχνα πέρυσι πριν 
      την Καθαρά Δευτέρα και δεν έβρισκα συνταγή. Την βρήκα κατόπιν 
      εορτής κυριολεκτικά και την έστειλα για την επόμενη χρονιά. 
      
      Από την εμπειρία μου ξέρβ ότισυνήθως ο χρόνος ψησίματος είναι 
      λίγο-πολύ ενδεικτικός και εξαρτάται από το φούρνο. Προσωπικά 
      όταν ψήνω ζύμες δε χρησιμοποιώ ποτέ τον αέρα αλλά μόνον το πάνω-
      κάτω. Υπολογίζω ότι στο δικο΄μου φούρνο τόσο θα χρειασθεί πάνω 
      κάτω. Γενικά το ψήσιμο θέλει παρακολούθηση.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Περί λαγάνας
    Από: Μαργαρίτα  20 / 2 / 2004
    Να πω κατ`αρχήν πως δεν έχω φτιάξει ποτέ λαγάνα, φέτος θα είναι 
    η πρώτη μου απόπειρα. Πάντως, από το ψάξιμό μου σε διάφορα 
    βιβλία και site, βρήκα πως το χαρακτηριστικό της λαγάνας είναι 
    πως δε φουσκώνει πολύ, όσο το κανονικό ψωμί, και για να το 
    πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε λιγότερη μαγιά από ό,τι στο 
    κανονικό ψωμί. Βρήκα (σε βιβλίο) αναλογία 1/2 φακελάκι ξηρή 
    μαγιά (ισοδυναμεί με 15γρ. νωπή) για 1 κιλό αλεύρι, ενώ σε site 
    αρτοποιών βρήκα αναλογία 10γρ. νωπή μαγιά για 1 κιλό αλεύρι. 
    Προτείνεται το αλεύρι να είναι μαλακό, και μάλιστα στο site των 
    αρτοποιών οι συνταγές έλεγαν να ζυμωθεί κατευθείαν η μαγιά με 
    τα υλικά (δηλαδή να μην τη βάλουμε πρώτα με ζεστό νερό και λίγο 
    αλεύρι να φουσκώσει και μετά να ενσωματώσουμε το μίγμα στο 
    υπόλοιπο αλεύρι και νερό), δηλαδή ένα φούσκωμα λιγότερο από ότι 
    το κανονικό ψωμί. Προσωπικά λέω να δοκιμάσω κάτι τέτοιο, και αν 
    οι λαγάνες μου γίνουν στόκος θα σας ενημερώσω. Έτσι ή αλλιώς, 
    καλή Καθαροδευτέρα!
    Μαργαρίτα

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πάλι περί λαγάνας
    Από: Μαργαρίτα  20 / 2 / 2004
    Να κάνω μια διευκρίνηση στο προηγούμενο σχόλιό μου, για να μην 
    πάρω κανέναν στο λαιμό μου: μετά από έρευνα στο site αυτό του 
    περιοδικού των αρτοποιών, ανακάλυψα πως οι επαγγελματίες όλα τα 
    ψωμιά τα φτιάχνουν με αυτή την τεχνική, δηλαδή αναμιγνύουν τη 
    μαγιά κατευθείαν στο ζύμωμα με το αλεύρι και το νερό, επομένως 
    αυτό δε γίνεται μόνο στην παρασκευή της λαγάνας (δηλαδή, 
    υποθέτω ότι προχωράμε με τα βήματα της παρασκευής ενός 
    κανονικού ψωμιού). Αυτό που οπωσδήποτε ισχύει, είναι η 
    μικρότερη ποσότητα μαγιάς ανά κιλό αλευριού, περίπου 1/2 
    φακελάκι για 1 κιλό αλεύρι, και βέβαια μετά το τελευταίο 
    φούσκωμα, αμέσως πριν το ψήσιμο, πατιέται με τα χέρια να κάνει 
    δαχτυλιές και να γίνει πάλι "πλακέ". Λέω να τη δοκιμάσω τελικά, 
    κι ό,τι βγει.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ηλεκτρονική διεύθυνση
    Από: Βασιλεία   22 / 2 / 2004
    Μαργαρίτα μήπως μπορείς να μου πεις την ηλεκτρονική διεύθυνση των αρτοποιών??? Σε ευχαριστώ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ηλεκτρονική διεύθυνση
      Από: Μαργαρίτα  24 / 2 / 2004
      Βασιλεία μου, σου εύχομαι Καλή Σαρακοστή.
      Χίλια συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά όλο το 
      τριήμερο έμεινα εκτός site (δεν έχω πρόσβαση στο σπίτι μου). Η 
      διεύθυνση που μπήκα είναι η www.forumltd.gr και από κει 
      μπαίνεις στο περιοδικό Α-Ζ (αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής).
      
      Τώρα για να καταθέσω και εγώ την εμειρία μου από την κατασκευή 
      της λαγάνας: έκανα ένα συνοθύλευμα συνταγων που βρήκα: για 1/2 
      κιλό μαλακό αλεύρι έβαλα 10γρ. μαγιά νωπή, την άφησα όμως 12 
      ώρες (σε μπωλ διαλυμένη με λίγο νερό ζεστό και λίγο αλεύρι και 
      σκεπασμένο με μεμβράνη, σε σχετικά ζεστό μέρος), οπότε φούσκωσε 
      και ξεφούσκωσε πάλι, και μετά την ενσωμάτωσα με το υπόλοιπο 
      αλεύρι, 1 κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλάτι και 1 κουταλιά 
      ελαιόλαδο (νερό όσο πάρει, που λένε, αλλά πήρε περίπου 1 
      κούπα). Λόγω της μικρότερης ποσότητας της μαγιάς (και λόγω του 
      ότι είχε ξεφουσκώσει ήδη) πήρε περισσότερη ώρα για να φουσκώσει 
      και στα δυο φουσκώματα από ό,τι το κανονικό ψωμί (γύρω στις 2 
      ώρες), αλλά στο τέλος φούσκωσε, την πάτησα παντού δαχτυλιές και 
      ξανακάθησε, την άλειψα με χλιαρό νεράκι και την πασπάλισα με 
      πολύ-πολύ σουσάμι. Ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. 
      Λοιπόν, δεν έγινε στόκος όπως φοβήθηκα, έγινε βέβαια πιο σφιχτή 
      από ψωμί, αλλα #*$@*#ά-#*$@*#ά - όπως πρέπει να είναι κανονικά 
      η λαγάνα, από ό,τι λένε -, εν τέλει μου άρεσε. Θα έλεγα μόνο 
      πως ίσως να θέλει 5-10 λεπτά παραπάνω στο ψήσιμο - ίσως όμως να 
      φταίει το ότι (λόγω βιασύνης μου) δεν είχε προθερμανθεί πλήρως 
      ο φούρνος μου. Αυτά, και του χρόνου να είμαστε καλά να 
      ξαναφτιάξουμε.
      Μαργαρίτα

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Λαγάνα
    Από: Βασιλεια   23 / 2 / 2004
    Καλή Σαρακοστή σε όλους! Σήμερα έκανα τη λαγάνα και έγινε παρα πολύ νόστιμη και αφράτη, αλλά λίγο αλμυρή αντί για γλυκιά που είναι συνήθως η λαγάνα από το φούρνο. Όταν θα την ξανακάνω θα ελατώσω λίγο το αλάτι και αυτό προτείνω και σε εσάς.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Natalia   24 / 2 / 2004
    Εγώ πάλι σκέφτηκα..... η Αλέκα θα κάνει της Κοχυλά, η Μαργαρίτα 
    των αρτοποιών.... εγώ ας δοκιμάσω της Βέφας. Αλλά πάλι 60 γρ. 
    μαγιά νωπή για ένα κιλό αλεύρι μου φαινόταν πολύ.... και άρχισα 
    τις μικροαλλαγές. 40 γρ. νωπή μαγιά, 1/3 κίτρινο σταρένιο 2/3 
    αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ακολούθησα όλη την υπόλοιπη 
    διαδικασία και όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως τα αναφέρει στην 
    συνταγή που έχει στο site της και έγιναν δύο πάρα πολύ νόστιμες 
    και τραγανές λαγάνες. Σκέφτομαι να τις καθιερώσω ως ψωμί για τα 
    κρύα σάντουιτς που φτιάχνω στα παιδιά.
    Καλή Σαρακοστή και του χρόνου τέτοια μέρα να είμαστε υγιείς να 
    ξαναφτιάξουμε.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: lagana bread grand succes!!
    Από: Κάλλη   24 / 2 / 2004
    Την καλημέρα μου, είναι ήδη μεσάνυχτα και τώρα το δυαλύσαμε το 
    καθαροδευτεριάτικο γλέντι(πιάσαμε τη νυχτερινή βάρδια εμείς εδώ 
    στα ξένα, καθότι ήταν εργάσιμη σήμερα η δευτέρα). Ταραμάς 
    μέγκλα (made in england), χαλβάς με μέλι από Ελλάδα και λαγάνα 
    σπιτική!!! Να σαι καλά Αλέκα μας!
    
    Λοιπόν έκανα τη μισή δόση της συνταγής (4 κούπες αλεύρι). Μόνο 
    που έβαλα παραπάνω ζάχαρη και για τη μισή δόση 2 φακελάκια 
    μαγιά, αντί για ενάμισο που θάπρεπε. Επίσης το νερό ήταν 
    πιστεύω πολύ λίγο, γιατί προσέθετα αρκετό επιπλέον 
    ζυμώνοντας.Τέλος τη φούρνισα σε χαμηλότερη θερμοκρασία για 
    περισσότερη ώρα, αλλά πάλι αυτό εξαρτάται από το φούρνο όπως 
    έχουμε πει.
    
    Λοιπόν και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: η λαγάνα είναι εντάξει
    Από: Κάλλη  15 / 3 / 2005
    "I am not getting older, I`m getting better!"
    
    Να `μαστε πάλι φέτος εδώ!
    Γκραν σουξέ η λαγάνα! Φέτος έριξα στη ζύμη και λίγο κοπανισμένο
    σουσάμι, της πήγε.
    Καλή Σαρακοστή σε όλους

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ωραία η λαγανίτσα!
    Από: Αναστασία Κ.  15 / 3 / 2005
    Κι εμάς μας πέτυχε η λαγάνα και μας άρεσε που 
    έγινε "γλυκούτσικη". Ερώτηση: ποιο είναι το colpo grosso για να 
    κολλήσει το σουσάμι και να μην το παίρνουν οι 7 άνεμοι κάθε φορά 
    που κόβουμε μια φετούλα;

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ωραία η λαγανίτσα!
      Από: kitty  17 / 3 / 2005
      Να το μουσκέψεις σε λίγο νερό προηγουμένως. Κολλάει καλύτερα.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Λαγανες + ψωμια
    Από: Τασος  17 / 2 / 2007
    θα δοκιμασω να φτιαξω λαγανα με προζυμι.Δεν εχω ξαναφτιαξει λαγανα.Φτιαχνω ομως ψωμι με προζυμη. Συνταγη για προζυμι θα βρειτε εδω http://www.vrahokipos.net/old/against/diatrofi/bread.htm Εχει και διαφορες πλυροφοριες για το ψωμι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.