www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ντολμαδάκια κρητικά


Υλικά

  • 500 γρ. περίπου αμπελόφυλλα
  • 1 καρότο
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 πατάτα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες η 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 κούπα ρύζι για ντολμαδάκια
  • Μαϊντανό
  • Ανηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • Λάδι
  • Χυμό λεμονιού
  • Λεμόνι



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε.
  2. Ζεματάμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό.
  3. Σε ένα μπολ τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, το καρότο, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, την πατάτα, τις ντομάτες ή τα ντοματάκια.
  4. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, το ρύζι στραγγισμένο και το λάδι.
  5. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα, γεμίζουμε τα φύλλα, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα ότι υγρά έχει βγάλει το μείγμα και λίγο λάδι ακόμα.
  6. Τέλος σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ότι φύλλα περίσσεψαν και ένα βαρύ πιάτο. Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα.
  7. Δέκα λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Συνοδεύονται προαιρετικά με γιαούρτι στραγγιστό η τζατζίκι.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ......

Τη συνταγή συνιστά: η stevi

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Το καταλάβαμε...
    Από: Ασπα  31 / 3 / 2004
    .. οτι σ` άρεσε η συνταγή Ράνια...... !-)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ STEVI
    Από: ΜΑΡΙΑ  1 / 4 / 2004
    ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΝΕΡΟ ΟΣΟ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΡΟΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τα ντολμαδάκια της γιαγιάς
    Από: Σοφία Κ.   1 / 4 / 2004
    Η Κρητικιά γιαγιά μου (και όχι μόνο η δική μου, δηλαδή!) φτιάχνει όχι μόνο τα κλασικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, αλλά και με κολοκυθοκορφάδες, τουτέστιν, με την ίδια γέμιση γεμίζει και τα λουλούδια από τα κολοκύθια, τα οποία πρέπει να είναι ολόφρεσκα. Εκεί να δείτε νοστιμιά! Η υπέροχη γεύση δεν οφείλεται μόνο στα χρυσά της τα χεράκια, αλλά και στα κολοκύθια, τα οποία τα μαζεύει απευθείας από το περιβόλι. Ο μπαμπάς μου έλεγε ότι η Κρήτη είναι γη ευλογημένη και εμείς που καταγόμαστε από εκεί συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό. Βεβαίως, εδώ στην Αθήνα όλα αυτά είναι ολίγον πολυτέλειες, αλλά, επαναλαμβάνω, είναι πεντανόστιμα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
    Από: Μαρία  1 / 11 / 2004
    Αγαπήτή Stevi, Τα κρητικά ντολμαδάκια δεν περιλούζονται με χυμό λεμονιού στο τέλος.Εντωμεταξύ, στο μείγμα για να γεμίσεις τα αμπελόφυλλα δεν βάζεις τόσα πολλά!Δεν θέλει ούτε καρότο, ούτε κολοκύθι,ούτε πατάτα, ούτε κύμινο!!!!Απορώ βρε παιδί μου ποιός σου δίνει τις συνταγές?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
      Από: Χαρά  1 / 11 / 2004
      Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, νομίζω ότι αυτά περί καταγωγής 
      δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.Δηλαδή και άμα μια συνταγή την πει 
      κάποιος κρητική ποιόν έθιξε?Μπορεί να είναι μια παραλλαγή που 
      φτιάχνουν στο χωριό του.Βέβαια μια συνταγή,  που είναι 
      παραδοσιακή σήμα κατατεθέν ενός τόπου, να την πεις με το όνομα 
      της  και να κολλήσεις και την καταγωγή της δίπλα, είναι 
      λογικό.Αλλά, καταλήγω σε λίγο, το ντολμαδάκι αν ειναι κρητικό 
      αθηναικό, σαλονικιώτικο, πάλι είναι ενα ντολμαδακι.Άσε που αυτά 
      τα περί καταγωγής μιας συνταγής είναι πολύ μεγάλη ιστορία.Να εγώ 
      π.χ δε λέω ότι η μπουγάτσα είναι σερραΐικη, διότι και καθότι 
      πάντα θα εμφανιστεί κάποιος άλλος με μια άλλη πηγή να μου 
      πει `Οχι κυρά μου είναι από τη Σαλονίκη και στο αποδεικνύω.Η 
      προπρογιαγιά μου....`.`Εντάξει ρε φιλαράκι`, λέώ` γω, `δε θα τα 
      χαλάσουμε για 85 χλμ.Χαλαρα`

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
        Από: Juanita la Quejica  1 / 11 / 2004
        Μαζί σου Χαρά!
        
        Ελάχιστοι από εμάς έχουμε τις γνώσεις και την πρόσβαση σε πηγές 
        για να αποδείξουμε με στοιχεία ατράνταχτα την καταγωγή μιας 
        συνταγής. Ούτως ή άλλως, οι γεύσεις δεν μπορούν να μπουν σε ένα 
        χάρτη και να απομονωθούν. Γιατί να καταφεύγουμε σε στερεότυπα ή 
        να πολυνοιαζόμαστε για το αν ένα φαγητό που αγαπάμε είναι 
        αυθεντικό κρητικό, ευβοιώτικο, κινέζικο ή αφρικάνικο; Κάτω τα 
        σύνορα, εντός και εκτός! Και η αυθεντικότητα, μεγααααάλη 
        κουβέντα για να την χρησιμοποιούμε αλόγιστα ή ακόμα και για να 
        την επιζητούμε εκεί που δεν υπάρχει λόγος.
        
        Αν σου έλεγα εγώ ότι η μπουγάτσα έχει Πορτογαλέζικη καταγωγή; 
        Για να συνεχίσω το παράδειγμά σου το αναφέρω... Δεν ξέρω αν η 
        κόττα έκανε το αυγό ή το αντίστροφο, πάντως ένα από τα πιο 
        διάσημα γλυκά της Λισσαβώνας είναι το pasteis de Belem, μια 
        ανοιχτή μπουγατσούλα, νοστιμότατη και γλυκύτατη! Αυτό τί 
        σημαίνει; Ότι είναι και η αυθεντική μπουγάτσα; Για τους 
        κατοίκους της Λισσαβώνας μπορεί, για τους Θεσσαλονικείς, τους 
        Σερραίους, τους Έλληνες γενικότερα, αποκλείεται.
        
        

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
          Από: Χαρά  2 / 11 / 2004
          Μ`αρέσει που συμφωνείς Χουανίτα!
          Κάτω τα σύνορα!
          
          ΥΓ. Και ένα μήνυμα για αυτούς τους Πορτογάλους 
          `Κάτωωω τα χέρια...απ`τηηη μπουουουγάτσα` 
          χε χε

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
      Από: stevi  2 / 11 / 2004
      Η μανουλα μου!!!και οχι δεν εχει τιποτα παραπανω...ειναι ακριβως οπως τα φτιαχνει εδω και παρα πολλα χρονια,και ευχομαι να ειναι καλα να μου τα φτιαχνει για αλλα τοσα και ας τα ονομαζει οπως θελει...φιλακια stevi.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: .........Μήπως έχει κάτι παραπάνω............
        Από: Στέλλα  1 / 7 / 2005
        Μη μασας! Πολύ ωραίες φαίνονται οι ιδιαιτερότητες των νέων 
        συστατικών σε σχέση με τις συνταγές που βρίσκουμε συνήθως για 
        ντολμαδάκια. Εγώ θα το δοκιμάσω σίγουρα!
        να `σαι καλα

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΛΙΜΑΤΟΦΥΛΛΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    Από: Αντα  30 / 6 / 2005
    Μήπως έχει δοκιμάσει κανείς να κάνει τα ντολμαδάκια με συσκευασμένα κλιματόφυλλα; Τα είδα στο Σ/Μ και μου φάνηκε καλή ιδέα.Μήπως όμως χρειάζεται να προσθέσω ή να αφαίρέσω κάτι από την εκτέλεση;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΚΛΙΜΑΤΟΦΥΛΛΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
      Από: Λία Π.  30 / 6 / 2005
      Aυτήν την εποχή υπάρχουν φρέσκα αμπελόφυλλα. Τά ζεματάς σε 
      μπόλικο αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά , τα στραγγίζεις και τα 
      γεμίζεις. Ε΄πίσης μπορείς να πάρεις φρέσκα  και να τα 
      συσκευάσεις σε αλουμινόχαρτο και να τα βάλεις στον καταψύκτη . 
      Όταν τα χρειαστείς το χειμώνα τα ξεπαγώνεις και είναι έτοιμα 
      για μαγείρεμα. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΚΛΙΜΑΤΟΦΥΛΛΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
        Από: Natalia  5 / 7 / 2005
        να συμπληρώσω ένα κατά την άποψή μου πολύ σημαντικό σχόλιο, για 
        να το έχουν υπόψη τους οι κοπελιές και οι κύριοι που θα 
        αποφασίσουν να καταψύξουν αμπελόφυλλα: 
        Τα μετράμε, και τα βάζουμε μετρημένα, ξεχωριστά την κάθε 
        ποσότητα, σε ξεχωριστό σακκούλι. Αν τα βάλουμε όλα μαζί, δεν 
        μπορούμε να τα χωρίσουμε μετά, και να χρησιμοποιήσουμε την 
        ποσότητα που θέλουμε. Έτσι ένα σακούλι με 15 αμπελόφυλλα, είναι 
        χρήσιμο όταν μας περισσεύει γέμιση από τα γεμιστά, τυλίγουμε 
        ντολμάδες, και ψήνουμε κανονικά μαζί με τα άλλα γεμιστά μας ... 
        σκεπασμένα με ένα δυο φύλλα ή αλουμινόχαρτο, για να μην καούν. 
        Άλλο σακκούλι, με τόσα φύλλα (πχ εγώ βάζω 50) για να κάνω 
        μικτούς λαχανο - αμπελοφυλλο - ντολμάδες. Και άλλο σακκούλι με 
        περίπου 120 φύλλα.. για ντολμάδες με αμπελόφυλλα. 
        
        Ξέροντας δηλ. περίπου τα φύλλα που μας χρειάζονται για κάθε 
        φαγητό, κάνουμε και ξεχωριστά σακκούλια.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κλιματοφυλλα
    Από: αγγελικη  5 / 7 / 2005
    Γεια σας, το θέμα για τα ντολμαδάκια με απασχολεί 11 συναπτά έτη διότι παντρεύτηκα κρητικό, με αδυναμία στα ντολμαδάκια την οποία μας έχει μεταδώσει. Τρέχω κάθε χρόνο στα μεσόγεια (σε όσα χωράφια έχουν απομείνει) και μαζεύω αμπελόφυλλα. Σαν απάντηση στην Άντα να πω πως συνήθως τα συσκευασμένα είναι πολύ σκληρά εως υπερβολικά σκληρά (Το ρύζι έχει βράσει και τα φύλλα ... χαμπάρι.....) Τουλάχιστον 1 με δύο μάρκες που έχω βρει στο σ/μ και έχω χρησιμοποιήσει με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά που μαζεύουμε. Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει τρόπους διατήρησης των κλιματόφυλλων εκτός από αυτόν της κατάψυξης. Ευχαριστώ εκ των προταίρων.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κλιματοφυλλα
      Από: Natalia  5 / 7 / 2005
      Πολυ παλιά, τα αμπελόφυλλα τα ξέραιναν στον αέρα. Τα τρυπούσαν 
      με μια σακοράφα με σχοινί χοντρό, και τα άπλωναν μέχρι να 
      στεγνώσουν. Μ`αυτόν τον τρόπο, απλωμένα, διατηρούνταν όλο το 
      χρόνο στο υπόγειο. Χωρίς να ξέρω την συνέχεια (τα θυμάμαι 
      κρεμασμένα στο υπόγειο της γιαγιάς, μικρό παιδάκι τότε..)... 
      υποψιάζομαι ότι όταν ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν τα μούλιαζαν 
      σε νερό, για να μαλακώσουν και να μην σπάσουν.
      
      Άλλος τρόπος συντήρησης των αμπελόφυλλων, είναι να τα 
      παστώσεις. Φύλλο, χοντρό αλάτι, φύλλο χοντρό αλάτι, κλπ κλπ.  
      Στο τέλος γεμίζεις το βάζο με νερό να καλύπτει τα φύλλα και μία 
      πέτρα από πάνω για να ... μην σηκώσουν κεφάλι. Αναλογίες δεν 
      γνωρίζω, μια που η μητέρα μου από τότε που απέκτησε ψυγείο με 
      μεγαλύτερη κατάψυξη, σταμάτησε να κάνει παστά φύλλα. 
      
      Στην περίπτωση των παστών φύλλων, θέλουν ένα ζεμάτισμα για να 
      τα χρησιμοποιήσουμε, για να φύγει το πολύ αλάτι, και προσοχή 
      στην χρήση του αλατιού κατά το μαγείρεμα.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.