Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Ομελέτα με ζαμπόν και μανιτάρια
Υλικά
- 6 αυγά
- 150 γρ. μανιτάρια
- 50 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 1 κούπα τυριά τριμμένα
- 200 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
|
|
Ετοιμασία
- Βάζουμε τα μανιτάρια ΣΚΕΤΑ στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους και μόλις δούμε οτι αρχίζουν να μαραζώνουν βάζουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε στην συνέχεια το ζαμπόν και μόλις κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
- Ετοιμάζουμε την ομελέτα.
- Βάζουμε τα υλικά στην μισή επιφάνεια της ομελέτας και διπλώνουμε.
Λίγα λόγια για τις ομελέτες
Οι ομελέτα -κατά τη γνώμη τού γράφοντος- έχει δύο βασικές φιλοσοφίες παρασκευής:
Η ομελέτα πίτα
Αφού χτυπήσουμε τα αυγά με τα πιπέρια, αλάτια ρίγανες και ότι άλλο μας υπαγορεύει η φαντασία και το γούστο μας τα ρίχνούμε στο τηγάνι και αφήνουμε την ομελέτα να δέσει σαν πίτα. Κάποτε θα χρειαστεί γύρισμα. Οι μάστορες ξέρουν να τινάζουν το τηγάνι, η ομελέτα κα διαγράφει μισή τέλεια τούμπα στον αέρα και να προστηγανώνεται με την άψητη πλευρά της. Οι μάστορες αυτοί ως επί το πλείστον μέχρι να αποκτήσουν τον τίτλο έχουν δαπανήσει τόσες ώρες σφουγγαρίζοντας ή καθαρίζοντας χαλιά όσες και τηγανίζοντας. Μια λιγότερο θεαματική αλλά ασφαλέστερη μέθοδος είναι να πάρουμε ένα πλατύ σκεύος (πιάτο, δεύτερο τηγάνι π.χ.) να αναποδογυρίσουμε το τηγάνι με την ομελέτα ώστε η άψητη πλευρά να ακουμπά στον πάτο τού σκεύους και μετά να αφήσουμε την ομελέτα να γλυστρήσει ξανά μέσα στο τηγάνι με την άψητη πλευρά της από κάτω. Σχετικά με τη γέμιση της ομελέτας υπάρχουν δύο... ρεύματα αυτής τής φιλοσοφικής αντίληψης:
- Η γέμιση να τηγανίζεται μαζί με την ομελέτα και να γίνονται ένα σώμα, μια ψυχή.
- Η γέμιση να ετοιμάζεται ξεχωριστά και να τυλίγεται μετά με την ομελέτα, σαν κρέπα.
Η ομελέτα τρίμματα
Κατά το τηγάνισμα ανακατεύουμε την ομελέτα συνεχώς ώστε να γίνει μικρά σβωλάκια. Η γέμιση φυσικά εδώ τηγανίζεται πάντα μαζί της.
|
|