 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Ντεμί γκλας
Υλικά
- 1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair) για 1 1/2 κιλό ζωμό (χρόνος 3 1/2 ώρες περίπου):
- 1 1/2 κιλό κόκαλα μοσχαρίσια, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια ή ότι άλλα κόκαλα έχουμε από αρνί ή κοτόπουλο
- 150 γρ. καρότα χοντροκομμένα
- 100 γρ. κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 1/2 κουταλιά τοματοπελτέ
- 1 μπουκέ γκαρνί
- Λίγα σπυριά πιπέρι
- 3 κιλά ζωμό άσπρο ή νερό
- 2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace) (Χρόνος 1 1/2 ώρα περίπου)
- 1.250 γρ. φον σκούρο καθαρό
- 100 γρ. ουρές από μανιτάρια ή μανιτάρια
- 1 μπουκέτο εστραγκόν
- 500 γρ. κρασί λευκό ή Μαδέρας
- 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ
|
|
Ετοιμασία
1. Φον σκούρο καθαρό (Fond brun clair)
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και ροδίζουμε τα κόκαλα για 15' προσέχοντας να μην μαυρίσουν.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και αφήνουμε να τσιγαριστούν για 10'.
- Με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπουκέ γαρνί και τη ντομάτα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το λίπος που επιπλέει. Σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2-3 ώρες περίπου.
- Το σουρώνουμε και το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολλα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας και διάφορες σάλτσες
2. Σάλτσα ντεμί γκλας (Sauce Demi-Glace)
- Ρίχνουμε μέσα στο φον σκούρο τις ουρές από τα μανιτάρια και το εστραγκόν και σιγοβράζουμε.
- Διαλύουμε καλά το κορνφλάουρ στο κρασί και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς να μη σβολιάσει.
- Σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μείνει το μισό περίπου και να δέσει και μετά το σουρώνουμε.
- Το κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο με λαδόκολα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαγητών με κρέας, σκούρες σάλτσες, γενικά σε σκούρα παρασκευάσματα και διάφορα σοτέ της ώρας.
Συνοδεύει: Κρέας
Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης
|
|